📣🔥 TIPS TINGGALKAN KERETA ANDA LAMA-LAMA 🔥🇲🇾

Adalah digalakkan untuk menanggalkan sambungan kabel bateri pada terminal jika kereta ditinggalkan lama atau tidak digunakan. Ini untuk mengelakkan cas bateri hilang dan melemahkannya seterusnya menyebabkan kereta susah nak start atau bateri terus rosak / mati.

– Untuk langkah ini, anda memerlukkan spannar untuk melonggarkan nut pada terminal bateri dan mencabut terus sambungan ke bateri.

– Atau anda juga boleh meminta bantuan seseorang untuk sentiasa menghidupkan enjin kereta sewaktu anda tiada.

– Atau menggunakan device “trickle charger”

2. Basuh dan bersihkan kereta anda. 

Cat boleh rosak jika kereta dibiarkan dalam keadaan kotor. Kotoran seperti taik burung contohnya boleh menyebabkan cat terhakis dan pudar. Kotoran-kotoran juga boleh menyebabkan calar.

Membersihkan dalaman kereta termasuk membuang sampah boleh mengelakkan bau busuk, menjadi sarang semut atau lipas dan juga mengelakkan kotoran ini terus melekat pada permukaan seat atau interior kereta.

Hantar sahaja ke car wash dan vacum. Sekiranya anda ada budget lebih, “polish dan wax” kenderaan anda sebagai lapisan perlindungan.

#JomShare

3. Elakkan diletakkan di tempat terbuka.

– Simpan di garaj kenderaan
– Minta bantuan ahli keluarga atau rakan baik anda
– Gunakan servis “Storage facility”
– Buka sedikit tingkap untuk aliran udara yang lebih baik
– Gunakan pembalut kereta. Boleh dapat dalam rm30 shj di Kedai Hardware atau Accessory Kereta.

#JomShare

 

4. Tukar minyak hitam atau enjin.

Tips ini berguna untuk kereta yang ditinggalkan melebihi 30 hari. Tempoh servis minima 3 bulan atau 8 bulan maksimum untuk memastikan jangka hayat komponen enjin bertahan lebih lama.

Minyak enjin yang bersih mampu menjaga komponen enjin untuk kereta yang ditinggalkan lama. Minyak hitam yang kotor boleh menyebabkan mendapan kotoran pada dalaman engine. Mendapan ini boleh menyebabkan kereta tidak boleh start, sensor rosak, bahagian dalaman engine seperti piston, crank, camshaft tidak dapat berfungsi dengan baik.

Jangan sesekali mengeringkan penyejuk radiator. Jika usia penyejuk sudah satu setengah tahun, gantikan dengan yang baru.

#JomShare

5. Penuhkan tangki minyak anda.

Isi penuh tangki bahan bakar jika anda menyimpan kenderaan lebih dari satu tahun, Ia bertujuan mengatasi masalah wap, kerosakan disebabkan air dan pembentukan karat.

Tangki minyak yang kosong atau sikit boleh menyebabkan lebih banyak GAS petrol terhasil. Gas ini boleh menyebabkan kereta anda lebih mudah meletup atau terbakar. Cuba lihat test yang dibuat pada link dibawah.

http://channel.nationalgeographic.com/street-genius/videos/more-gas-more-boom/

#JomShare

6. Elakkan menggunakan Parking Brake.

Brek yang tidak digunakan lama biasa melekat pada wheel disc dan seterusnya mengunci kukuh disc daripada bergerak.Cara biasa untuk kereta bersaiz kecil ialah dengan menolak kedepan kebelakang supaya cengkaman brek dapat dilonggarkan. Manakala untuk kereta bersaiz besar,MPV atau SUV, bahagian brek dan disc perlu dibuka dan dicuci untuk proses nyahkarat dan kotoran melekat

Pilihan lain, gunakan “wheel stopper” dan jangan gunakan parking brake atau handbrake.

#JomShare

7. Isi angin tayar & jack kereta.

– Untuk mengelakkan “flat tyres” pastikan angin kenderaan diisi mengikut spesifikasi tayar kenderaan. Berat kenderaan akan menekan tayar dan proses ini akan lebih cepat sekiranya pada waktu sejuk

– Langkah yang lebih ekstrem dan memenatkan ialah menanggalkan tayar kenderaan dan tempatkan socket jack di empat penjuru kenderaan. Langkah ini sesuai untuk kenderaan yang ditinggalkan lebih 30 hari dan untuk mengelakkan wang lebihan dibazirkan untuk menukar set tayar baru. Ia juga penting menjaga bearing dan penyerap hentak kenderaan anda untuk tahan lebih lama.

#JomShare #JomJimat

Leave a Reply

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyExplore Shop